1. 15-Vad är grafen? Sven Forsberg 29:50
 2. 14-Visualisera mera Tomi Kauppinen 27:49
 3. 13-Innovation+teknik+afrika Jesper Vasell 29:01
 4. 12-Om Blockchain och möjligheter David Bauman 44:08
 5. 11-Inkluderande design Karin Ehrnberger 36:47
 6. 10-Morgondagens plast Eva Malmström 29:22
 7. 9- Smarta elnät Stefan Thorburn 41:44
 8. 8-Smarta textilier Mats Johansson 34:16
 9. 7-Kosmetikans utveckling Marie Lodén 44:31
 10. 6- Fusion, framtidens energikälla Jan Scheffel 37:38
 11. 5-Framtidens transport Elisabeth Hörnfeldt 48:55
 12. 4-Framtidens utbildning Tuula Teeri 40:31
 13. 3-Boende Erik Stenberg 46:42
 14. 2-Rymdteknik Johan Marcopoulos 47:31
 15. 1-Molekylärbioteknik Sophia Hober 46:32
 16. Teaser-HejFramtid 1:16

Podden om
teknik i framtiden!

3 days ago

HejFramtid

Hej, nu startar vi snart en ny säsong om framtidens teknik. Nästa vecka pratar vi om miljövänlig ståltillverkning med Mikael Norlander från Vattenfall. Missa inte detta! ... See MoreSee Less

View on Facebook

2 months ago

HejFramtid

Vill bara berätta att du nu kan lyssna på ett intressant Hej framtid avsnitt om grafen, ett ämne som kan vara bra till mycket. Detta var årets 15 avsnitt med Hej framtid så nu är detta år avslutat... men lugn, det kommer mer! Så fort hösten börjar närma sig så väntar nya avsnitt. Först ut blir Mikael från Vattenfall som arbetar med fossilfri produktion av stål, sedan blir det big data och mycket mer. Ha en skön sommar!!! ... See MoreSee Less

View on Facebook

2 months ago

HejFramtid

Böjbara mobiltelefoner tillverkade av grafen? Jag pratar med Sven om möjligheter med detta "ny-gamla" material som är starkare än diamant och tunt som ett atomlager. Kommer inom kort:) ... See MoreSee Less

View on Facebook

3 months ago

HejFramtid

Har du funderat på varför du fastnar framför datorn? Denna vecka lägger jag ut ett avsnitt om visualisering med professor Tomi från Finland. ... See MoreSee Less

View on Facebook

Avsnitt:

Avsnitt 15 - Vad är grafen?

Sven Forsberg
Ett nytt unikt material som kan användas till mycket. Mjuka datorer, hårda plaster eller i medicinskt syfte. Men, vi måste kunna tillverka det på ett bra sätt. I detta avsnitt pratar vi med Sven som är entreprenör och expert på att tillverka just grafen.

Avsnitt 14 - Visualisera mera

Tomi Kauppinen
Varför fastnar vi egentligen framför skärmen? Hur kommer vi att använda visuella medier att sprida kunskap? Språk: ENGELSKA

Avsnitt 13-Innovation+teknik+afrika

Jesper Vasell
Hur bygger vi innovationskraft i Sverige och afrika samtidigt? Kan vi lära oss av afrikanerna? Jesper berättar om hur viktigt det är med samverkan över kontinenter när vi behöver utvecklas dit vi vill!

Avsnitt 12 - Blockchain

David Bauman
Blockchain är en relativt ny metod för att hantera information på internet. Denna metod kan vara en del som gör det möjligt att skapa ett nytt sorts samhälle.

Avsnitt 11-inkluderande design

Släpps 2019-03-12
Karin Ehrnberger, KTH
Kan man designa tekniska produkter så att teknikområden blir mer inkluderande? Vad är normkritisk design? Karin berättar om detta genom exempel från hennes studietid då hon bla designade en kvinnlig borrmaskin.

Avsnitt 10-morgondagens plast

Släpps 2019-02-25
Eva Malmström, KTH
Är morgondagens plast tillverkad av trä? Hur miljöfarligt är egentligen dagen plast? Dessa frågor diskuterar jag med professor Eva Malmström, professor i polymerteknik på KTH.

Lena gumaelius

Jag arbetar till vardags som forskare inom ingenjörsutbildning. Det vill säga att jag är intresserad av hur vi ska utbilda morgondagens ingenjörer. Och om hur vi får flera intresserade om teknik och teknisk utveckling.

Det gör jag för att jag tror att teknisk utveckling är viktig och jag är säker på att många olika sorters människor behöver engagera sig i teknisk utveckling för att skapa en så bra värld som möjligt, där vi lever så hållbart som är möjligt.

Tidigare har jobbat som chef och ledare inom akademin under många år där jag främst byggt upp en verksamhet för forskning och utbildning inom Lärande. Jag har också arbetat som föreståndare för Vetenskapens hus – där vi intresserar unga för teknik och naturvetenskap samt som forskare inom bioteknik.

Har du tips och ideér kring vilka gäster jag borde bjuda in till min podd, eller kring vilka ämnesområden jag bör ta upp, tveka inte att maila mig.

 • lenagu@kth.se

Illustration credit: http://www.Vecteezy.com    

Stäng meny